Stokkan Lys logo
Ettertanken med belysning kveld

ETTERTANKEN PÅ RØST

Noen ganger er det enkelt å si JA!

Vi i Stokkan Lys satte stor pris på å bli spurt om å bidra til prosjektet «Ettertanken» på Røst. Litt mer utfordrende ble det da det gikk opp for oss at her handlet det om mer enn å bidra med vår kompetanse, produkter og riktige priser. Her handlet det er rett og slett om å bidra – fullt og helt.  Valget var for så vidt enkelt – for å sitere Per Fugellis resept på et godt liv «Bare å gi litt mer faen».

Å gjøre rette valg kan være en krevende øvelse, men her valgte vi å gå innfor fullt. Med lidenskap tar vi ansvar for å gjøre store drømmer til virkelighet.

Ettertanken på Røst, et unikt prosjekt som transformerer et gammelt vanntårn til et rom for drømmer, ettertanke, refleksjon og inspirasjon.

Som hentet fra den kjære visen til Ola Bremnes «Har du fyr», var vi så heldige å delta i åpningen av ETTERTANKEN på Røst andre helgen i august.

YTTERST I VERDEN, YTTERST MOT VEST

Stokkan Lys satte stor pris på å bli spurt om å bidra til prosjektet ETTERTANKEN på Røst. Litt mer utfordrende ble det da det gikk opp for oss at her handlet det om mer enn å bidra med vår kompetanse, produkter og riktige priser. Her handlet det er rett og slett om å bidra – fullt og helt.

Valget var for så vidt enkelt – for å sitere Per Fugellis resept på et godt liv «bare å gi litt mer faen». Å gjøre rette valg kan være en krevende øvelse, men her valgte vi å gå inn for fullt. Med lidenskap tar vi ansvar for å gjøre store drømmer til virkelighet. ETTERTANKEN på Røst, et unikt prosjekt som transformerer et gammelt vanntårn til et rom for drømmer, ettertanke, refleksjon og inspirasjon.

Ettertanken på Røst med utsikt.
Sitat på ettertanken av Per Fugelli.
Mann går opp en trapp inne i ettertanken.

68 trappetrinn og 15 meter opp, på toppen av Lyngvær, finner du Ettertanken. Her, omgitt av havets uendelighet og den majestetiske naturen på Røst, inviteres du til å ta en pause fra hverdagens mas og kjas og la deg fange av øyeblikket.

Ettertanken handler først og fremst om å stoppe opp, puste dypt inn og reflektere over vår plass i verden. Det handler om å sette pris på skjønnheten i naturen, forstå vårt ansvar for å ta vare på den, og utforske vårt eget indre landskap. Det er også et utkikkstårn, en skrivestue, eller et møterom for diskusjon og ikke minst et vakttårn for ytringsfrihet.

Per-Fugelli-og-Martin-Otterbeck
Fra venstre: Per Fugelli og Martin Otterbeck

PER´S DRØM

Ettertanken har sine røtter i drømmen til Per Fugelli, lege, forfatter og samfunnsdebattant som etterlot seg et dypt inntrykk på Norge. På 70-tallet var Fugelli distriktslege på Værøy og Røst. Han var dypt engasjert i det unike øysamfunnet, og ble kjent for sin humanistiske tilnærming til helse og sosialpolitikk.

Fugelli var også en ivrig samfunnsdebattant og forfatter av flere bøker. Årene på Røst, med sine måkeskrik, markblomster og frådende hav, skulle prege hans liv og gjerning for alltid. Røst ble hans andre hjem, og han engasjerte seg sterkt for å bevare øyas historie og kultur.

Et av Fugellis siste prosjekter var å redde vanntårnet på Lyngvær fra å bli revet ned. Han så potensialet i det gamle tårnet, og drømte om å transformere det til et sted for allmennheten.

Martin Otterbeck er initiativtager og prosjektleder for prosjektet ETTERTANKEN. Han ble kjent med Per, Charlotte og deres visjon gjennom sitt arbeid som filmfotograf, sammen med regissør Erik Poppe i filmen «Per Fugelli – Siste Resept».

Med seg på laget hadde Martin sin gode venn og byggmester Pål Thommasen, og med alle de enorme værmessige variasjoner gjennom året som øyriket Røst kan by på har de to med stor hjelp og dugnadsinnsats fra lokale krefter gjennomført dette enestående prosjektet.

Selve jobben med tårnet startet i 2023, og med støtte fra Stokkan lys og andre bidragsytere, ble det gamle vanntårnet omgjort til et vakkert og inspirerende rom. Det ble offisielt åpnet 10. august i år med stor feiring til glede for lokalbefolkningen og tilreisende.

LYS

Belysningskonsept er utviklet i samarbeide mellom Stokkan Lys og prosjektet. Tårnets sirkulære form danner grunnlaget. Det er enkelt, og taler et tydelig språk. Dette forsterkes gjennom belysningen. Innvendig belyses rommet med en sirkulær profil som følger rommet. På samme måte er tårnet belyst utvendig med en LED profil montert under tårnet langs ytterkant. Denne lyser inn på flaten, og skaper en svevende effekt.  I tillegg vil det bli installert tilsvarende konsept på bakken som belyser kroppen på tårnet nedenfra.

All belysning er basert på RGBW og styres med Casambi. Dette gir mange muligheter for dynamikk og variasjon. Vi vil også få på plass en GSM router og Casambi Gateway slik at belysningen vil kunne fjernstyres. Dette gir mange muligheter for kreative lyssetting både med tanke på uttrykk og bruk.

Arbeidere på Ettertanken på Røst.
Fra venstre fra Stokkan Lys: Tor-Morten Lorvik, Ståle Ravem, Andreas Skarpnes og foran Kristian Drage.

INSPIRASJON OM EN BEDFRE FREMTID

Stokkan lys har et hjerte for bærekraft og miljøvern. Vi tror at ETTERTANKEN kan være en viktig arena for å øke bevisstheten om disse viktige temaene. Belysning har en betydelig innvirkning på både humøret, produktiviteten og velvære. Med våre tjenester ønsker vi å bidra til å skape rom der mennesker kan trives, inspireres og reflektere – ute som inne.

Gjennom stillheten og naturens rytme i ETTERTANKEN kan mennesker finne ro og inspirasjon til å handle for en bedre fremtid. Vi kan reflektere over våre valg og ta ansvar for våre handlinger. Som et fyrtårn og landemerke kan ettertanken oppleves fra hele Røstlandet, som et «et signal om riktig lei».

EN HYLLEST TIL RØST OG PER FUGELLI

Ettertanken med belysning.
Ettertanken sett nedenfra.

ETTERTANKEN er en hyllest til det unike øysamfunnet Røst og Per Fugelli, en mann som viet sitt liv til å gjøre verden til et bedre sted. Hans engasjement og drømmer lever videre i dette unike prosjektet.

Vi i Stokkan Lys er takknemlige for å ha kunnet bidra, og vi håper at ETTERTANKEN vil bli en kjærkommen ressurs for både lokalbefolkningen og besøkende.

 

Les mer på ettertanken.no